1-2 dages levering Fri fragt på ordre over 499,- 100 dages bytteret
0
Kurv
Få fri fragtKøb for 499 kr. mere

Ingen varer i kurven.

Man - fre: 9:00 – 15:00
Menu

Graviditetskvalme

Af Camilla Andersen 24. september 11:41

Kvalme er en meget normal graviditetsgene, og det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor meget og ikke mindst hvor længe man er ramt af kvalmen. Det kan både være morgenkvalme, eller kvalme dagen lang. Vi har her samlet information og gode råd, du kan afprøve, hvis du er en af de mange som lider af kvalme i din graviditet.

 

Fakta om graviditetskvalme:

 • Kvalme er helt normalt at have i starten af graviditeten, og ca. 90% af gravide oplever kvalme i større eller mindre grad
 • De fleste oplever kvalme om morgen, mens andre kan have kvalme hele døgnet
 • Faktisk lider en stor del af gravide af graviditetskvalme, og ca. halvdelen døjer også med opkast
 • Hos størstedelen begynder kvalmen omkring uge 6, og aftager igen inden uge 20, og hos de fleste
 • Kvalme påvirker meget sjællenet dit eller fosterets helbred. Babys behov for næring dækkes først, og herefter går resten til mor
 • Hvis du har haft kvalme i tidligere graviditet, er der større chance for, at du får kvalme i næste graviditet
 • Mange gravide oplever samme graviditet ifh. til kvalme som deres egen mor

 

Gode råd til dig som er ramt af kvalme:

 • Akupressur armbånd (el. søsyge armbånd)

Armbåndet har en lille kugle, som placeres 3 fingres bredde fra håndleddet. Der er to armbånd i en pakke, og du skal bruge begge for bedst virkning. Der findes en vejledning i pakken som er vigtig du følger for optimal virkning. Den lille kugle stimulere punkter, som kan være kvalme lindrende. Du kan købe dem i matas.

 

 • Akupunktur

En fantastisk effektiv behandling mod graviditetskvalme, og jo hurtigere du begynder behandling, jo færre behandlinger burde være nødvendigt. Især hvis du kaster op, kan det være et godt forsøg at prøve akupunktur, inden du svækkes for meget af opkast. Du kan regne med 2-3 behandlinger pr. uge, indtil du har det bedre. Får du tilbagefald af kvalme, kan du nøjes med få behandlinger for at få det bedre igen. Akupunktur kan virke meget forskelligt fra person til person, og måske får du det bedre hurtigt efter behandling, og måske gør det ingen forskel for dig, men så er det da prøvet af. Du kan også få glæde af akupunktur ved andre graviditetsgener og under fødslen (tilbydes ikke på alle fødesteder, men spørg din jordemoder)

 

 • Hyppige måltider

Hvis du er hårdt ramt af kvalme, er det sikkert ikke megen lyst til mad du har. Men hvis du ikke spiser, får du det faktisk meget dårligere. Det er en ond cirkel, som er svær at bryde, men prøv at tving dig selv til at spise noget hver 2. time. Hvis du er meget hårdt ramt er det bedre bare at få noget ned, end ingenting.

Prøv at have en pakke kiks liggende ved sengebordet, og spis et par inden du rejser dig fra sengen. Det kan hjælpe til at stabilisere blodsukkeret, og måske forhindre opkastning når du står op.

Du har sikkert allerede fundet ud af hvad du kan få ned og hvad der trigger kvalmen/opkastninger, så hold dig fra de madvare indtil du er af med kvalmen 😉 Spis gerne fiberrigt og frugt og grønsager. Og husk dig selv på, at du ikke behøver spise for 2, men faktisk kun har behov for ca. 1 stykke ekstra rugbrød og 1 stykke frugt mere om dagen end før du blev gravid.

 

 • Væske

Sørg for at få rigeligt med væske, især hvis du kaster meget op.

 

 • Hvile

Måske det ikke som sådan fjerner kvalmen, men husk dig selv på at få hvilet i løbet af dagen. Kvalme og opkastninger tager hårdt på energien, som du i forvejen har brug for ekstra af, til at vokse den lille baby i din mave. Husk at tage imod den hjælp du kan, og især hvis du også har større børn.

 

 • Sodavandsis

En kold sodavandsis kan virke lindrende på kvalmen, og måske hjælpe til, at du bagefter kan klemme lidt mad ned. Måske kan det også være rart med en is inden sengetid, så du ikke mærker kvalmen så slemt når du går i seng.

 

 • B6 vitaminer

For nogle kvinder kan et ekstra tilskud af B6 vitaminer nedsætte kvalmen, og det kan du trygt tage under graviditeten.

 

Hvis du kaster så meget op, at du taber dig meget, kan du i samråd med din læge få recept på kvalme stillende medicin, og i nogle tilfælde kan du ende med en sygemelding eller behandling på hospitalet. Behandling består som oftes af væskebehandling, vitamintilskud eller kvalmestillende medicin.

 

Jeg håber du kan bruge nogle af overstående råd. Jeg har selv prøvet alle råd under mine graviditeter, og nogle med større virkning end andre. Men husk at alle graviditeter er forskellige, og hvad der ikke virkede for mig, virker måske på dig. Og heldigvis kan vi trøste os med at det jo går væk igen, i hvert fald når baby er født… 😀

Tak fordi du læste med – Hilsen Camilla / mor til snart 2 og ejer af Emmibaby